TU Delft naar Rotterdam? 🗞️
🗞️TU Delft komt met zo’n 10.000 studenten naar Rotterdam: ‘Dit gaat de stad enorm veel opleveren’, was de enthousiaste headline. Maar hoe zorg je ervoor dat een nieuwe kennisinstelling echt impact maakt in de stad? 👩🎓
De kans die voorligt om de ontwikkeling van Rotterdam Zuid een duw in de rug te geven is groot, en past perfect in de ambitie van de nieuwe CultuurCampus die ook onderweg is. Toch is wat de TU Delft betreft de communicatie vanuit het Rotterdamse stadhuis nog zeer beperkt en heb ik nog geen raadsbesluit voorbij zien komen dat strategisch kader geeft aan alle nieuwsberichten. De TU flirt opzichtig en kondigt sinds 2022 al aan dat ze haar groei in Rotterdam wil realiseren. Toch is het goed als er in Rotterdam rap wordt nagedacht over hoe ze zich wil verhouden tot deze ‘nieuwe’ universiteit. Want een universiteit binnenhalen is één, het succesvol integreren vraagt om visie.
Een leerzame case study is niet ver weg. In 2011 wilde de gemeente Amsterdam een hoogwaardig technisch instituut oprichten met focus op moderne stedelijke uitdagingen, met als een van de onderliggende doelen om de regionale arbeidsmarkt te versterken. Geïnspireerd door het initiatief van New York City, werd het plan voor het realiseren van een ‘Amsterdamse Universiteit voor toegepaste wetenschappen’ unaniem vastgesteld in de gemeenteraad. Voor wat uiteindelijk het AMS Institute werd, maakte de gemeente gedurende 10 jaar zo’n 50M€ aan financiering vrij, specifiek gericht op het bouwen van de infrastructuur van dit nieuwe instituut. Dat is serieus geld, en een serieus lange commitment. Daar kreeg de stad een bloeiend wetenschappelijk instituut voor terug, met een rijk portfolio aan toegepast onderzoek dat relevant is voor vraagstukken in Amsterdam.
De vraag is wat je als stad wilt doen. Gastvrij ontvangen, of serieus investeren in de kenniseconomie als drager van stedelijke vernieuwing. In literatuur wordt dat wel beschreven als ‘university-led regeneration’. De TU Delft zal niet snel haar House of Quantum verhuizen, maar er zijn genoeg andere thema’s die super relevant zijn voor Rotterdam en waar de universiteit heel sterk in is en. Denk dan aan de toekomst van biobased materialen in het perspectief van de enorme bouwopgave 🏗️ die voor ons ligt; de toekomst van gezondheidszorg – waarvoor de eerste crossovers met ErasmusMC al bestaan 🩺; of versnelling van transities in de haven op het gebied van Energy Systems Engineering ⚡️.
Er wordt nu druk gepuzzeld over een plek waar deze nieuwe campus moet landen. Maar het gaat meer om de positionering dan de positie.
Met het juiste instrumentarium kan een goed ingebedde (hoger)onderwijsinstelling zeker een aanjager van stedelijke vernieuwing zijn, en baken voor brede welvaart. Hoe zie jij de TU Delft graag in Rotterdam landen?