Station Amsterdam Park Central

Recensie door Ton Schaap (DRO, Amsterdam) in publicatie ‘New Amsterdam Central’

“Alle benodigde trein infrastructuur wordt gestapeld, wat een viaduct creëert met Eiffeliaanse allure. Een verticaal gebouw zorgt voor de overdracht en aansluiting met het Amsterdam maaiveld. Het maaiveld is ​​onderdeel van een park zone dat een verbinding maakt tussen Amstel en het Amsterdamse Bos, twee van de groene wiggen die een belangrijke functie hebben in de lay-out van Amsterdam. De hoogste spoorlijn biedt, op een hoogte van 60 meter, een prachtig uitzicht op de groene Hollandse vlakten met haar rivieren en sloten, Amsterdam er midden in liggend. Schiphol is te zien vanaf de platforms. Een stationsgebouw kan zo een zichtbare ingang naar de wereld te zijn, dit gebouw is de meest verticale station ooit. Zuidas gebouwen zijn geaccepteerd zoals ze zijn. Nieuwe volumes worden toegevoegd in de nu lege ruimten en de Strawinskylaan wordt bevrijd van zijn lage dijk en viaduct. Een iets hogere toren op de verkregen ruimte markeert het einde van de Minervalaan as. Infrastructuur en landschap worden beschouwd als familie. Gebouwen en de openbare ruimte om hen heen vormen een aantrekkelijk stedelijk landschap”.

JAAR

2012

LOCATIE

Amsterdam, Nederland

OPDRACHTGEVER

Onderwijs

IN SAMENWERKING MET

Stephan Sliepenbeek

DOWNLOADS

Video