Masterclass Do We Care!?

Op uitnodiging van studievereniging Polis (TU Delft) heeft blossity een masterclass ‘urban health’ gegeven tijdens de Urbanism Week 2013. De Urbanismweek in Delft heeft een mooie traditie opgebouwd in het adresseren van stedelijke vraagstukken en de verbinding die studenten leggen tussen wetenschap en praktijk. De goed bezochte editie van 2013 had als thema ‘Designing Lifestyles’, wat werd ingevuld met sprekers als Simon Giles (Accenture) Kai van Hasselt (Shinsekai Analysis) en Young Wook Joong (Samsung).

Masterclass: “Do we care!?”
Het klinkt zo vanzelfsprekend, het belang van een gezonde stad. Maar ontwerpen we de omgeving echt zo dat deze gezondheid stimuleert? Dat deze mensen gelukkig maakt? Wat weten we eigenlijk over gezondheidsbevordering? Kan het ons wat schelen – ‘Do we care?’ en wie is dan ‘we’? Deze vragen vormden de basis voor de masterclass, die als doel had radicale innovaties voor het publieke domein te bedenken, om studenten bekend te maken met de principes van gezondheidsbevordering en het belang van samenwerking tussen de stedebouwkundige en gezondheidsbevorderaar te adresseren.

De masterclass focuste zich op het de binnenstedelijke grachten van Den Haag had de vorm van een snelkookpansessie, met 125 innovatieve en inspirerende handvatten als resultaat. Handvatten om verschillende doelgroepen, locaties en uitdagingen aan te pakken. Hierbij keken de studenten naar verschillende soorten oplossingen: permanent, tijdelijk, interactief, digitaal en gratis. De meest prikkelende concepten zijn door de studenten gepresenteerd aan gast criticus Jeroen de Wilde (GGD Den Haag), die als arts is gespecialiseerd op het inspelen op verschillende doelgroepen.

Blosse lessen voor en door studenten:

  1. Conceptueel denken van ontwerpers en planners is niet genoeg. Interventies hebben alleen een kans van slagen als de doelgroep participeert in het gehele proces.
  2. Gezondheidsbevording gaat niet alleen maar over kinderen of ouderen, of doelgroepen met een lage SES. Iedere stedeling heeft recht op een leefomgeving die een gezonde levensstijl promoot.
  3. Het is belangrijk dat Interventies cultuur-sensitief zijn, daardoor zullen ze soms een erg specifieke focus hebben.
  4. Meer interdisciplinaire samenwerking tussen stedebouwkundigen en gezondheidswetenschappers is hard nodig om steden vitaal te maken. Zowel in het onderwijs als in de praktijk.

 

JAAR

2013

LOCATIE

Technische Universiteit Delft

OPDRACHTGEVER

Polis Platform for Urbanism