blosse blog: “Gezondheid op straat”

Deze blog werd geschreven door stagiaire Dieuwertje den Hartog. In het kader van haar loopbaanoriëntatie liep zij een weekje mee met Blossity. 

Afgelopen week liep ik als 5 VWO’er mee met Blossity, als onderdeel van mijn loopbaanoriëntatie. Doel van de stage was om de leerlingen verder helpen in de studiekeuze en een beeld te geven van het arbeidsleven. Blossity sprak mij aan, omdat ik veel interesse heb in de studie Gezondheid en Maatschappij.

Tijdens de stageweek heb ik me verdiept in de gezondheid van Den Haag. Dit heb ik gedaan door te kijken wat het beleid is van de gemeente op het gebied van volksgezondheid en wat daarvan is terug te zien in het straatbeeld.

Door het lezen van de Haagse nota voor Volksgezondheid kwam ik erachter dat de gemeente Den Haag veel onderneemt om de gezondheid van de inwoners van Den Haag te bevorderen. Zij richt zich hierbij op het tegengaan van overgewicht; verantwoord gebruik van genotsmiddelen; het voorkomen en terugdringen van depressie; het bevorderen van seksuele gezondheid en een stimulerende leefomgeving. Om dit te bereiken organiseert de gemeente bijvoorbeeld in samenwerking met de GGD, voorlichting op scholen.

Op straat kun je al een goede eerste indruk krijgen hoe gezond een stadsdeel is. Daarom ben ik een ochtend op pad gegaan om te zien wat ik in het straatbeeld tegenkwam dat de gezondheid bevordert. Ik ben vooral in het gedeelte tussen Centraal Station en Madurodam geweest. Het viel mij op dat er veel groen is in dit gedeelte van Den Haag. De straten zijn, vooral rondom Madurodam, ruim opgezet.

Daarnaast verschijnen in het straatbeeld steeds meer gezonde eetgelegenheden. Het gedeelte van Den Haag waar ik ben geweest is redelijk beweegvriendelijk en nodigt uit om de fiets te pakken. Je ziet dan ook veel mensen fietsen. Ook zag ik veel bakfietsen en fietsen met kinderzitjes. Daarmee lijkt het erop dat ouders ook met de kinderen fietsen. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen bewegen als ‘gewoon’ gaan zien, wat hen kan stimuleren in een gezonde leefstijl.

Ook zie je in het straatbeeld veel bankjes. Dit zijn plekken voor ouderen om uit te rusten tijdens het lopen en zijn ook een plek voor ontmoeting. Een andere plek voor ontmoeting tussen ouderen is bijvoorbeeld een plek om koffie te drinken in de Albert Heijn. Ook kwam ik een speeltoestel tegen met wat bankjes naast een flat waar veel ouderen wonen. Ouderen vinden het vaak erg leuk om naar spelende kinderen te kijken.

Blossity houdt zich ook bezig met projecten over ouderen. Daarvoor was ik deze week was ook een dagje bij de UnieKBO. Hier heb ik geleerd dat ouderen erg veel moeite hebben met de gedigitaliseerde samenleving.  Door de toegenomen nadruk op zelfredzaamheid, kunnen ouderen zich soms juist lastig redden en staan ze zwak in de maatschappij. De ouderen achter de servicetelefoon vertelden dat de lijn roodgloeiend stond met mensen die belden over de Belastingdienst, die steeds digitaler werkt.

Donderdagmiddag heb ik samen met Marije een bezoek gebracht aan de Schilderswijk. We hebben een kijkje genomen in de Bazaar of Ideas, een ontmoetingsplek bij The Student Hotel, waar start-ups zich kunnen promoten en bijeenkomsten kunnen organiseren. Hierna zijn we nog bij leefstijlcentrum WorkoutWijs geweest, dat als doel heeft wijkbewoners aan het bewegen te krijgen. Zo was er toen wij kwamen en hiphoples voor kinderen.

Ik heb een hele leerzame week gehad. Ik vond het erg interessant om me te verdiepen in de gezondheid en de bevordering hiervan. Ik denk dat ik nu ook zeker weet dat ik Gezondheid en Maatschappij wil studeren.